Biesiada i Festiwal Ogórka w Kalwarii Zebrzydowskiej

Biesiada i Festiwal Ogórka w Kalwarii Zebrzydowskiej

Takiego Festiwalu w Kalwarii Zebrzydowskiej jeszcze nie było. Od 27 do 28 sierpnia br. na obiektach MKS Kalwarianka odbędzie się  pierwszy w historii miasta  Festiwal Ogórka. Głównym organizatorem Festiwalu jest Stowarzyszenie Św. Jana Pawła II Patrona Kalwarii Zebrzydowskiej, a głównym partnerem Gmina Kalwaria Zebrzydowska.

Niewtajemniczonych informujemy, że pomysł pochodzi od przydomku “Ogórcorze”, nadanego  kalwarianon przez mieszkańców okolicznych miejscowości. Słynęli oni bowiem z produkcji pysznych, kiszonych ogórków sprzedawanych na placu Rajskim przed Sanktuarium Pasyjno-Maryjnym oraz na samych dróżkach kalwaryjskich podczas tłumnie świętowanych odpustów. Istniała też tradycja kosztowania kalwaryjskiego przysmaku, bo „być w Kalwarii Zebrzydowskiej i nie zjeść ogórka kiszonego, to jak być w Rzymie i nie widzieć papieża”.

O „Ogórcorzach” wspomniał też  Jan Paweł II w czasie pamiętnego spotkania w Wadowicach w 1999 r. „Pozdrawiając pielgrzymów z sąsiednich dekanatów powiedział: “Wszyscyśmy razem chodziliśmy do gimnazjum. Z Andrychowa jedna grupa, z Zatora druga grupa, z Kalwarii trzecia grupa. Nazywali kalwarianów ogórcorzami, wadowiczan flacorzami, a żywczan szczupakami. Sam smak” – mówił wówczas papież.

Festiwal podzielono na dwa dni i każdy znajdzie coś dla siebie, od małego do dużego, a największą gwiazdą Festiwalu będzie oczywiście ogórek kalwaryjski.

W pierwszym dniu Festiwalu (w sobotę) o godz. 19:00 wystąpi “Kapela Ogórki”. To góralski, folkowy zespół muzyczny, łączący tradycyjna muzykę góralską z elementami rocka. Tuż po koncercie MKS Kalwarianka zaprasza na festyn, będzie dobra muzyka, okazja do wspólnego świętowania, organizatorzy będą  częstować ogórkiem kalwaryjskim.

Kulminacją 1. Festiwalu Ogórka, będzie niedziela 28 sierpnia od godz. 15:00 na obiektach stadionu Kalwarianka będzie rządził kiszony ogórek.

- Będziemy promować „ogórka kalwaryjskiego”, starsi zapewne wiedzą skąd taki pomysł, a młodsi właśnie poprzez organizację tego projektu dowiedzą się, że kiedyś słynęliśmy z ogórków i nazywali nas Ogórcorzami – tłumaczy Tomasz Baluś Prezes Stowarzyszenia i pomysłodawca Festiwalu. - W czasie festiwalu, największą gwiazdą będzie oczywiście ogórek, będziemy go degustować na wszelkie możliwe sposoby, przygotowane zostaną stoiska na których będzie gościł ogórek, to wszystko przy dobrej biesiadnej muzyce. Zorganizowane zostaną konkursy dla Kół Gospodyń Wiejskich, konkursy kulinarne, warsztaty dla dzieci, młodzieży, a także warsztaty zdrowego odżywiania. Nie zabraknie  też atrakcji dla dzieci – dodaje Tomasz Baluś.

W 2002 r., po ostatniej pielgrzymce Jana Pawła II do Kalwarii Zebrzydowskiej, reporter PAP rozmawiał z Józefem Pyrkiem, którego rodzina kisiła i sprzedawała ogórki od wielu pokoleń. Familia miała własną recepturę, którą stosowali, by kiszone ogórki charakteryzowały się lekko słonawym smakiem. Ważne były odpowiednie proporcje składników. Na metr ogórków kupionych w okolicach Kalwarii dawali wodę, 2,5 kilograma soli, pięć główek czosnku, trzy wiązki kopru i jeden żytni chleb. To wszystko zostawiali na tydzień w drewnianej beczce.

I takie właśnie ogórki będą podawane podczas 1. FO w Kalwarii Zebrzydowskiej.

Zapraszamy.